Dzięki za radę. Posłuchałem, poczytałem jeszcze w necie o jego wadach i zaletach no i jestem zadowolonym właścicielem E52. Muszę przyznać, że telefon spełnia to czego od niego oczekiwałem. Jest to drugi telefon (po SE c702), o którym mogę powiedzieć, że trafił w mój gust, tak pod względem wyglądu jak i funkcjonalności (jak to mówi moja kumpela, ma duszę i się rozumiemy

).
Bateria jest w nim naprawdę zarąbista jak na dzisiejsze telefony oczywiście. Najkrócej trzymała 3 doby. Ale przez ten czas bawiłem się ostro nawigacją, bluetoothem, instalacją pierdół, rozgryzaniem i ustawianiem go pod siebie... Obecnie telefon trzyma 6-7 dni. Co prawda w reklamie pisali, że trzyma do 2 tygodni, ale to chyba tylko w idealnych warunkach, tylko na czuwaniu i z włączonym profilem oszczędzania energii.
Jedyny problem na jaki się natknąłem, to jakieś dziwne kłopoty z WLANem, ale co tam... Do "grzebania" w Internecie służy komputer... Zresztą zawsze w razie pilnej potrzeby można zapłacić operatorowi kilka złotych lub nawet jakiś pakiet wykupić...
Dobra, nie przeciągam, bo to nie test telefony, ale jeśli ktoś szuka w miarę funkcjonalnego telefonu i drażnią go tzw dotykowce, to polecam ten model, zwłaszcza jeśli priorytetem jest długość trzymania baterii. Zaryzykuję stwierdzenie, że jest godnym następcą 6310i...