Strony: [1]   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Niecne praktyki firmy NIkon  (Przeczytany 487 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Jurgi
Szaman
Gwardia KI

« : 3.Maj.2010, 09:50:45 »

Doszły mnie ostatnio słuchy, że firma Nikon bardzo brzydko traktuje klientów. Na przykład odmawiając bezzasadnie naprawy gwarancyjnej:

aparat pojechał na naprawę pokrętła, a w kosztorysie uwzględniono koszt wymiany oklein aparatu. Zastanawiałem się skąd te okleiny, nie uszkodziłem ich i wysyłając aparat do serwisu wymiany nie wymagały. W odpowiedzi usłyszałem, że konstrukcja aparatu uniemożliwia otwarcie go bez zerwania oklein, których potem nie można ponownie przykleić, zatem dolicza się koszt wymiany. Sprawę zgłosiłem do Rzecznika Praw Konsumenta. Rzecznik potwierdził moje przypuszczenia: jeśli konstrukcja sprzętu uniemożliwia serwisowi otwarcie go bez uszkadzania jakiejkolwiek części to koszt wymiany tej części powinien ponieść serwis. Powinien, ale nie ponosi, zrzucając tę opłatę na klienta

A co gorsza, Nikon szczuje też prawnikami każdego, kto się ośmieli krytykować:

Po wielkiej aferze z serwisem polishnikonservice.com, który ze względu na piętnowanie niecnych praktyk polskiego serwisu Nikona został zmuszony do zaniechania używania znaku firmowego ‘Nikon’ w nazwie, pojawił się kolejny przykład ingerencji. Tam razem o tyle niezrozumiały, gdyż dotyczy najnormalniejszego forum użytkowników sprzętu firmy Nikon. Administratorzy forum.nikon.org.pl zostali wezwani (sic) do zaprzestania używania nazwy ‘Nikon’ w nazwie domeny. Sprawa o tyle jest niesmaczna, albowiem jak do tej pory forum w dość ścisły sposób współpracowało z firmą Nikon w zakresie szkoleń, prezentacji i sponsoringu.

Jest tutaj kilka osób namiętnie fotografujących, więc postanowiłem podrzucić temat gwoli ostrzeżenia/sprowokowania dyskusji. No i uważam, że chamstwu trzeba się przeciwstawiać, kilka firm już odczuło, co znaczy walczyć z własnymi klientami, nie widzę powodu, żeby tej odpuścić.

nimitz
Doktor Pediatra
Gwardia KI

« Odpowiedz #1 : 3.Maj.2010, 12:21:01 »

Kurna, ja mam Nikona... Oby tylko nic mu jeszcze przez kilka lat nie było, bo jak do tej pory to świetnie się sprawuje przez te 4 lata od dnia zakupu  tak_trzymaj Ale faktycznie Nikon wykorzystuje zbytnio swoją pozycję, czemu jestem mocno przeciwny. Jeszcze trochę tego typu praktyk i smaczków i Nikon zacznie tracić zaufanie wśród klientów, co skończy się spadkiem sprzedaży i będą musieli stać się bardziej user-friendly  puknijsie

He saw his life stretching out in front of him like a nasty black tunnel with no light at the end of it.
...He'd been wrong, there was a light at the end of the tunnel, and it was a flamethrower.
Jurgi
Szaman
Gwardia KI

« Odpowiedz #2 : 3.Maj.2010, 12:35:42 »

Mnie się to skojarzyło ze znaną scenką:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=2zJFhdZ6Ox4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=2zJFhdZ6Ox4</a>

Co zaowocowało wpisem na moim blogu i odpowiednim komentarzem:

WebLion
Łojciec Derektor
Administrator

« Odpowiedz #3 : 12.Maj.2010, 00:35:07 »

I dodałbym foto scenkę "tych klientów nie obsługujemy", bo twierdzą, że Nikony się psuję się oczko1

By dostać od życia, daję od siebie...
Uwolnij MarzeniaPolacy nie gęsi?Bezpieczny Internet
Tagi: Nikon  serwis  cenzura 
Strony: [1]   Do góry
Drukuj
Skocz do: